09 mrt Sperzieboontjes op z’n Neanderthaals
Wat neanderthalers aten, heeft onlangs een nieuwe dimensie gekregen (de Volkskrant, 20 januari). Onderzoekers vonden zowel in de Griekse Franchthi-grot als de Iraakse Shanidargrot bewijs dat neanderthalers kennis hadden van kooktechnieken en niet louter vlees aten. Wat in een studie aan het licht kwam, is dat deze oermensen ook planten nuttigden en wisten hoe ze die moesten bereiden.
Dat is gevarieerder dan wat onze Nederlandse neanderthaler Krijn (veertig- tot honderdduizend jaar oud) naar binnen werkte. Begin 2000 is een schedelbot gevonden, enige kilometers voor de Zeeuwse kust. Deze jonge kerel was dol op vlees, zo wees onderzoek uit. Van zijn Belgische familieleden is ook het een en ander bekend: ze zetten graag de tanden in elkaar, maar dat niet alleen. In hun tandsteen zaten ook resten van planten, dadels en peulvruchten.
Nu wil het gezegde dat honger rauwe bonen zoet maakt, maar blijkbaar was er onder de neanderthalers al de kennis dat je peulvruchten moet weken of koken. Ook interessant is hun voorkeur voor bijzondere smaken. In Griekenland zijn ook resten gevonden van noten, zoals pistache en bittere amandel. Mosterdzaad aten ze ook. Met die informatie kunnen we een interessant bijgerecht maken van boontjes met gerookte amandelen en een mosterddressing. Gerst en haver stonden ook op het menu, dus brood past erbij.
Ingrediënten voor sperzieboontjes op z’n Neanderthaals, bij- of lunchgerecht
300 tot 400 g Franse sperzieboontjes (diepvries)
olijfolie om in te bakken
100 g gerookte zoute amandelen, grofgehakt
2 á 3 eetl. mosterd (Zaanse grof gemalen)
flinke scheut olijfolie voor salades
scheutje appelciderazijn
zeste van een ½ biologische citroen
Libanees platbrood
Franse haricots verts, die lange dunne sperziebonen, komen van ver. Mijn supermarkt betrekt ze helemaal uit Senegal. Ik vind ze lekkerder dan de Hollandse sperziebonen, die van juli tot en met september in het seizoen zijn. Een goede januari-optie is om diepvriesproducten te gebruiken, zoals de Franse sperzieboontjes van Bonduelle. Dit bedrijf zegt de biodiversiteit in de gaten te houden en maakt gebruik van recyclebare verpakkingen, maar waar hun boontjes precies vandaan komen, kon ik niet achterhalen.
Wok de bevroren boontjes gedurende een minuutje of 8 in een scheut olijfolie. Breng op smaak met wat peper. Zout hoeft er niet bij, de amandelen bevatten dat al. Maak een vinaigrette van de mosterd, de olijfolie en de appelciderazijn. Meng goed. Hak de amandelen. Verwarm het brood.
Neem een bord, leg het brood erop. Schik de boontjes daarbovenop, met de amandelen. Giet de vinaigrette eroverheen. Garneer met het citroenschilschraapsel. Schuif op z’n neanderthaals naar binnen.
Trek in meer oer-eten? Maak dan deze wortelsoep.
Geen reactie's