26 jul Kikkererwtenkoek om te zoenen
Na mijn suikerkoorts van de afgelopen maanden, die een extra impuls kreeg door een onverwachte chocoladezucht, besloot ik mijn toevlucht te nemen tot de toekomst. Wat eten we volgend jaar, als het virus al dan niet is bedwongen?
Tijdens mijn speurtocht naar het antwoord kwam ik Liz Mozkow uit Denver, Colorado, tegen. Zij is voedingstrendvoorspeller en adviseert bedrijven op basis van data-onderzoek. Hoe zit het met haar prognose voor 2021? Moest ze die bijstellen vanwege corona? ‘Dat kan ik met volmondig ja beantwoorden’, schrijft ze. ‘Op alle fronten heerst nu onzekerheid: politiek, sociaal, economisch, sociologisch en klimatologisch.’
Koolhydraatbeperkt
Onbestemde gevoelens wegeten hoort daarbij. Als de rust terugkeert, grijpen mensen volgens Mozkow naar gezonder eten met een laag zoetgehalte, omdat iedereen die coronapondjes ook weer kwijt wil. De opmars van diverse koolhydraatbeperkte diëten is daarom niet te stuiten. Die past in een plantaardig dieet waarin ook johannesbroodpitmeel als superfood zijn comeback maakt – eind jaren zeventig was het er ook als hippievoer; daarover binnenkort meer.
Zetten we de plantaardige lijn voort, dan komt de kikkererwt stevig in het zadel te zitten, want die gaat volgens Mozkow een grote toekomst tegemoet, ook in zoetwaren. Over een tijdje liggen ongetwijfeld de kant-en-klare pizzabodems van kikkererwt in het schap (naast die van bloemkool). In de tussentijd maken we de kikkererwtvariant zelf: een variatie op de Franse socca of de Italiaanse farinata di ceci. Omhels de kikker, hij is het waard.
Kikkererwtenkoek, lunchgerecht of tussendoortje voor 4 tot 6 personen
Ingrediënten
150 g kikkererwtenmeel (verkrijgbaar in grote supermarkt of toko)
5 eetl. olijfolie
400 ml water
snuf zout, flink wat peper
snuf komijnpoeder
de blaadjes van een takje marjolein
Voor de topping:
wat reepjes courgettereepjes, gehalveerde tomaatjes, wat paprikareepjes, wat groene asperges en wat rode uiringetjes
ter garnering: eetbare bloemetjes en wat feta
bakpapier (even invetten met olijfolie)
Maak een beslagje van het meel, de olijfolie, het water, de kruiderij en de marjoleinblaadjes. Laat 2 uur rusten. Pak vervolgens een pizzaplaat of een gewone bakplaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg het ingevette bakpapier op de bakplaat. Giet het beslag daarop uit (ja, het is superdun, maar dat komt goed), en beleg met de groenten. Laat uw creativiteit gaan!
U kunt de groenten vooraf blancheren, ik deed dat niet. Deze hoeveelheid beslag is toereikend voor twee plaatkoeken. Na zo’n 40 tot 45 minuten is de kikkererwtenkoek klaar. Snijd met een pizzames in stukken of scheur. Eet warm, dan is-ie het lekkerst.
Meer doen met een kikkererwt? Maak dan socca!
Geen reactie's