mulligatawnysoep

Mulligatawnysoep van Bert uit Bloemendaal

Op een dag gingen Zon, Wind en Maan eten bij hun tantes Donder en Bliksem, die een waar feestmaal hadden aangericht. Zon en Wind aten zich rond. De moeder van het drietal, een ster die met het blote oog nog net te zien is, zag reikhalzend uit naar de terugkeer van haar kinderen. Ze had honger. ‘Wat heb je voor me meegebracht?’, vroeg ze aan haar kroost toen dat eindelijk thuiskwam.

Straf

Zon en Wind gaven toe dat ze moeders totaal waren vergeten. Die kregen meteen straf. Maan had geluk, zij toverde meteen een kommetje mulligatawnysoep tevoorschijn. Wat een rijkdom! Moraal van dit verhaal? Daarom brandt de zon in India vaak onbarmhartig, kan de wind tekeergaan, maar schijnt de maan er prachtig.

Mulligatawnysoep, voor 6 personen

500 g kippendijtjes

4 eetl. arachideolie of geklaarde boter

1 rode ui, fijngesneden

2 theel. geraspte gemberwortel

3 flinke knoflooktenen, geperst

2 theel. gemalen komijn

2 theel. gemalen korianderzaad

2 theel. kurkuma

2 rode pepertjes, fijngesneden

250 g rode linzen

1,5 liter kippenbouillon

flinke scheut kokosmelk

3 eetl. citroensap

zout en peper

seroendeng naar smaak

Bereiding

Snijd de kippendijtjes in blokjes. Was de linzen totdat het water helder is. Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui, gember en knoflook kort. Doe komijn, koriander, kurkuma en rode peper erbij en roer goed. Voeg de kip toe, meng en bak even aan tot die begint te bruinen. Doe de linzen en de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 40 minuten zachtjes pruttelen. Als de linzen uit elkaar vallen, is de soep bijna klaar.

Voeg de kokosmelk en het citroensap toe, roer goed, proef op smaak (doe er eventueel zout en peper bij) en serveer. Strooi er desgewenst wat seroendeng overheen. Bert uit Bloemendaal gaf mij dit recept. Dit is dus variatie duizend-en-een.

Meer kruidige soepjes maken? Kijk dan hier.

Geen reactie's

Geef een reactie