12 sep Te dik om te vliegen? Pak dan de Römertopf
Ongeveer 50 kilo geleden vloog ik naar Lissabon. We waren nog niet eens halverwege en ik zat klem. De gordel kreeg ik sowieso amper dicht. Opstaan was geen pretje. Bij de wc kwam ik een vrouw tegen die nog dikker was dan ik. Ze perste zich in haar stoel, angstvallig bekeken door haar buren.
In 2010 las ik dat dikke mensen met een bilomvang breder dan 43 centimeter dubbel gaan betalen als zij willen vliegen met KLM en Air France. En dat is geen grap. Mensen die niet goed in de stoel passen – bij KLM is die 43 centimeter breed – moeten dan een tweede ticket boeken.
Dikke passagiers delven ook in 2019 het onderspit: om de kerosine-uitstoot te beperken wil Transavia passagiers voor zij het vliegtuig instappen gaan wegen. Is er iemand die vrijwillig op de weegschaal gaat staan?
Rolmaat
Bovengenoemde vliegtuigmaatschappijen vinden het gevaarlijk als mensen niet onmiddellijk uit hun stoel kunnen opstaan. De leuningen van de stoel moeten op en neer kunnen. Als blijkt dat iemand toch niet in een stoel past, wordt de passagier geweigerd. Dikke mensen die een tweede stoel moeten boeken, krijgen 25 procent korting. Als het vliegtuig niet is volgeboekt, kan de passagier het geld voor zijn tweede ticket terugkrijgen. Buitengewoon genereus. Maar hoe zit het met de maaltijden? Niet dat je dat zou willen, maar krijg je er twee? En de drankjes? En de hamvraag: wie neemt bij de balie de taak van het meten op zich? Thuis nam echtgenoot de rolmaat ter hand: 37 centimeter, dank u. En dat is ook wel eens minder geweest.
Collega M. deed mij gelukkig een goed idee aan de hand: als je toch te dik bent om te vliegen en er toch `mager’ gekookt moet worden, pak dan de Römertopf ! Ja, die roodstenen ovenschotel die in de jaren zeventig in de mode was.
Kip in de Römertopf
Voor 4 personen
1 mooie kip van onberispelijke afkomst
peper en zout
dragon of citroen
250 ml kippenbouillon
een stengel bleekselderij in stukjes gesneden
een pond aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
1 winterwortel in blokjes
1 flinke ui, in stukken
Zet de schaal een kwartier in koud water. Laat daarna uitdruipen. Kruid een mooie kip met peper en zout, leg hem in de schaal, giet er flink wat afgekoelde bouillon overheen en drapeer grof gesneden groenten rond de kip: als bleekselderij, aardappelen, ui en wortel.
In de kip zelf stop ik altijd wat dragon of citroen. En dan kan een kind de was doen: zet het geheel gedurende anderhalve uur in de niet-voorverwarmde oven op 180 graden. Bak daarna nog 15 minuten zonder deksel. En serveer een prachtig goudbruin kippetje, geheel in eigen vet gesmoord.
Meer lezen over koken met de Römertopf?
En wil je weten hoe andere luchtvaartmaatschappijen omgaan met overgewicht neem dan hier een kijkje.
Bijschrift bij de afbeelding: Een hen met pauwen en een kalkoen, Melchior de Hondecoeter, gemaakt rond 1680, in bezit van het Rijksmuseum.
Geen reactie's