14 mei Pika mayo
Kun je een varkentje leren walsen? Aan die vraag moest ik denken toen ik het kookboek Lekker beter onder ogen kreeg (Fontaine Uitgevers, euro 19,95). Kan een dokter koken? Huisarts Rutger Verhoeff en chef-kok Ramon Beuk hebben een medisch kookboek geschreven. Want of je nu sport, studeert, werkt of slaapt; de energie die je daarvoor nodig hebt, haal je uit je voeding. Je lichaam heeft niet altijd hetzelfde nodig.
Zo leidt Verhoeff je door het hedendaagse voedingslandschap en adviseerde hij Beuk bij de samenstelling van gerechten die er origineel en lekker uitzien. Op de foto’s zien we het tweetal gebroederlijk op de bank, pantoffeltjes aan.
Het moet afzien zijn geweest voor Beuk, die niet vies is van een klont boter. Hij moest magere zuivel gebruiken. Spek ging in de ban, rosbief kwam ervoor in de plaats. Suiker werd grotendeels vervangen door honing. Alsof dat gezonder is.
Ach, het laatste hoofdstuk over comfortfood maakte alles goed, want van Verhoeff mag je op z’n tijd wel genieten van de genoegens des levens.
Beuk ging compleet los. Hij maakte cassavefrites met pika mayo. Geweldig. Die mayonaise is een vondst: goed pittig, lekker vet en aangenaam zuur.
Beuk gebruikt voor zijn frites cassave, die waren in mijn supermarkt niet voorradig. Ik nam pastinaken. U kunt ook een mix maken van pastinaak, wortel en zoete aardappel. Gewoon oldskool de friteuse tevoorschijn halen en aardappeltjes gebruiken, kan natuurlijk ook.
Pastinaakfrietjes met pika mayo
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de frites
4 pastinaken, geschild, in frites gesneden
peper en zout
neutrale olie
Voor de mayonaise
½ ui, fijngesneden
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 eetl. olie
2½ eetl. masala-kerriepoeder
½ madame-jeanette (zonder zaadjes), fijngehakt
1 theel. komijnzaad
300 g mayonaise
Sap van 1 limoen
Schil de pastinaken en snijd ze tot frieten. Besprenkel ze rijkelijk met olie, spreid ze uit op een ovenplaat en rooster ze in 30 minuten gaar (wel tussentijds keren) op een temperatuur van 220 graden.
Dan maken we de pika-mayo: snijd ui en knoflook fijn. Fruit in de olie en voeg de masala, de madame-jeanette en komijnzaad toe. Bak alles gedurende een minuut of 5 omscheppend gaar. Laat het mengsel goed afkoelen. Voeg het dan toe aan de mayonaise (gekocht of zelfgemaakt) en roer het, samen met het limoensap, erdoor. Doe in een brandschone pot, zet koel weg.
Serveer de frites met de mayonaise. Ik at er een stukje stevig gekruide kippendij en een rucolasalade bij.
Geen reactie's