22 aug Zo smaken de seventies, met de Römertopf
Ik ben dol op mijn oude Römertopf (het is eigenlijk een oventje in een oven). Je kunt er heerlijke retro-maaltijden mee maken.
In het Hengelo van mijn jeugd was begin jaren zeventig ‘mager’ ineens het toverwoord. Volle yoghurt ging in de ban, magere kwark deed zijn intrede. Om een slanke lijn te bewerkstelligen vond mijn moeder een terugkeer naar de natuur noodzakelijk. Ze kocht daarom een aardewerken stoofschotel, de Römertopf. ‘Geen boter meer nodig’, juichte ze. ‘Vlees gaart in z’n eigen vocht!’ Deze Duitse uitvinding uit het Westlandse Kannenbäckerland was al in de tijd van de Romeinen bekend, aldus het bijbehorende kookboekje Braden en stoven in de Römertopf. ‘Een goede kok is de beste dokter’, stond op de eerste bladzijde. Van de week dook dat boekje ineens op en ik verloor mezelf in de inhoud: ja, zo smaakten de seventies.
De auteur was de Duitse Eva Exner. In de inleiding schreef ze: ‘Op school droomde ik ervan om met een detectiveroman beroemd te worden. Het zou een geweldig boek moeten zijn vol actie, seks en griezels… Het kwam er nooit van want op mijn 20ste trouwde ik al.’
Exners recepten zijn intrigerend: er verschijnen nogal wat blikjes fruitcocktail ten tonele. Het waren blijkbaar zoete tijden. Ik ben dol op mijn oude Römertopf (het is eigenlijk een oventje in een oven). Neem wel een aparte voor vis. Aanbranden is onmogelijk, stoven een eitje. Wie met mij terug in de tijd wil, maakt dit recept. Ik garandeer u dat u geen gewicht verliest – ook mijn moeder bleef mollig – maar lekker retro is het wel.Heeft u deze ovenschotel niet tot uw beschikking, dan volstaat een stoofpotje met deksel ook, maar dan moet u wel de bereidingstijd verkorten: 20 minuten is dan voldoende. In het originele recept maakt Exner gebruik van boterhamworst, ik koos een pikante chorizo.
Roomaardappeltjes met tomaten en chorizo
Ingrediënten voor 3 personen
300 g stevige aardappeltjes, bijvoorbeeld Opperdoezer Ronde
200 g crème fraîche
flinke scheut water
peper en zout naar smaak
1 eetl. kappertjes
1 eetl. fijngehakte augurken
1 eetl gehakte groene olijven
1 eetl. tomatenpuree
1 eetl. gehakte bieslook
200 g chorizo, in blokjes
3 tomaten, in blokjes
Als u een oude Römertopf gebruikt, moet u hem een kwartiertje in koud water zetten. Dit kan worden overgeslagen als de binnenzijde geglazuurd is. Boen in de tussentijd de aardappelen schoon, schil ze niet, halveer ze en kook ze net niet helemaal gaar. Laat afkoelen. Pak een kom en roer daarin de crème fraîche los met het water. Voeg zout, peper, kappertjes, augurken, olijven en tomatenpuree eraan toe en meng goed. Snijd de aardappelen in plakjes en doe bij het mengsel. Meng. Voeg de bieslook, de chorizo en de tomaten ook toe en schep om. Pak de Römertopf en doe het mengsel erin en de deksel erop. Zet de oven op 220 graden en laat 40 minuten smoren. Serveer met een groene salade.
Detlev Landgraf
Geplaatst op 13:28h, 31 decemberWat grappig over dit dingetje nog iets online te vinden. Gebruik hem nog steeds, zal zo een 40 jaar oud zijn en in het boekje van Eva Exner zijn nog steeds wat tips te vinden. Gebruik de Topf nog regelmatig, met name voor alles wat met rijst te maken heeft, lukt altijd. en Hot Pot gerechten uit het boek van Bas Robben. . Helaas is de producent Bay Keramik niet zo lang geleden failliet verklaart.
Marie Louise Schipper
Geplaatst op 13:33h, 31 decemberAh, wat leuk om te horen! Dat van Bay Keramik wist ik niet, wat jammer!