01 mei Ontbijtpannekoekjes
Wat eet een wetenschapper bij het ontbijt? Misschien wel deze lekkere pannekoekjes van kikkereretenmeel – en met sinaasappel.
Peter Voshol deed meer dan vijftien jaar onderzoek ten behoeve van nieuwe medicatie voor mensen met diabetes type 2 en andere stofwisselingsziekten. Zijn wetenschappelijk werk bracht hem onder meer naar de universiteiten van Leiden, Cambridge, Harvard en onlangs naar het Louis Bolk Instituut in Zeist.
Een paar jaar geleden zag fysioloog Voshol in dat goede voeding veel effectiever is dan medicijnen. Van dat inzicht maakte hij zijn missie en daarom buigen wij ons, vlak voor de verjaardag van de koning, over het ontbijt dat supermarkt Jumbo aan scholen verstrekte voor de Koningsspelen. Was het aanbod gezonder dan vorige jaren, toen er nog sap, ontbijtkoek en hagelslag op tafel stond?
Op de website van de Spelen is onder meer halfvolle melk, smeerkaas, jam, fruit- en groentespread, halvarine, volkoren brood, glutenvrij brood, meergranen rijstwafels, appels en komkommer te zien. ‘Tsja’, zegt Voshol. ‘Dit ontbijt is beter in lijn met de huidige voedingsinzichten. Gelukkig geen glaasje sap meer, al had die melk best volle mogen zijn. Met die appel en komkommer is niet zoveel mis.’ En die smeerkaas? ‘Om kaas smeerbaar te maken, moet je nogal wat doen. Gewone Hollandse kaas is lekker, toch? En die rijstwafel mag wel knäckebröd zijn, dat bevat meer vezels.’
Eigenlijk zou het hele ontbijt volgens Voshol een hogere bijdrage aan vetten in hun natuurlijke vorm mogen bevatten. ‘Volle yoghurt met vers fruit, noten en, jawel, een beetje pure chocolade.’ Volgens hem een goed vullende en gevarieerdere keuze om Koningsdag door te komen. ‘Maar kunnen we als alternatief niet iets met bonen bedenken?’, suggereert hij.
Dat komt goed uit. Hoe tover je een kikker om in een keukenprins? Men neme kikkererwtenmeel. Heel geschikt voor koninklijke ontbijtpannekoekjes – Hollands feesteten bij uitstek: ook voor bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, kortom alle dagen..
Ontbijtpannekoekjes
Ingrediënten voor 4 personen
100 g spekblokjes
3 eieren
snuf zout
150 g kikkererwtenmeel (verkrijgbaar bij toko of biologische winkel)
50 g tarwebloem
200 ml melk
3 biologische sinaasappels, (waarvan van 1 de rasp), in plakjes
flinke snuf kurkuma
olie om in te bakken
volle kwark ter garnering
Bak de spekjes lichtjes uit en laat uitlekken op een keukenpapiertje. Klop de eieren los in een kom. Voeg een beetje zout toe. Meng het kikkererwtenmeel en de tarwebloem erdoorheen. Doe de melk erbij. Klop. Voeg de sinaasappelrasp en de kurkuma toe. Bak de pannekoeken (voeg voor de liefhebber spek toe) in een scheutje olie goudbruin. Garneer met kwark en de plakjes sinaasappel. Koud trouwens ook lekker met oude kaas.
Ineke Berentschot
Geplaatst op 23:29h, 14 meiGraan EN bonen, nog leuker. Het ziet er prachtig uit, ook dat nog.
marielouise
Geplaatst op 11:06h, 15 meiDankjewel Ineke!
Antoinet
Geplaatst op 13:57h, 21 augustusO, lekker. Ga ik maken.
Sommige supermarkten verkopen tegenwoordig ook kikkererwtenmeel. COOP bijvoorbeeld.
marielouise
Geplaatst op 16:28h, 21 augustusLeuk!
Jean Jacques
Geplaatst op 16:02h, 14 januariKlinkt lekker!
Kan deze recept zonder bloem?
Jean Jacques
Geplaatst op 17:07h, 14 januariook lekker zonder melk en bloem? ik verdaag geen melk…en bloem ook niet 🙁
Jean Jacques
Geplaatst op 17:08h, 14 januarisorry 2 keer!
marielouise
Geplaatst op 17:50h, 14 januariHallo Jean Jacques, wat je zou kunnen proberen is de bloem te vervangen voor amandelmeel en in plaats van melk wat water. Een collega van mij is lactose-intolerant en zij is dol op sojamelk en hazelnootmelk. Gebruik je die laatste, dan krijg je een vrij ‘notig’ pannekoekje. Misschien met een scheutje bier erin voor de luchtigheid?
Ik hoop dat het werkt, ik zou het zelf moeten uitproberen om helemaal zeker te zijn…
Hartelijke groet, Marie Louise