Vette trek

Toen cabaretier-muzikant Kasper van Kooten, gitarist Bram van Els en bassist Jasper Boeke elkaar na twintig jaar weer troffen, was het als vanouds. Die ontmoeting resulteerde in een nieuwe funkband (De Fonk) en het nummer Vette trek. Het is een liedje dat onmiskenbaar blijft hangen (…dit is een vette trek, grijp me nu voor ik vertrek…). Maar waar komt de titel eigenlijk vandaan? Van Els vertelt in een telefonische reactie: ‘Vette trek staat eigenlijk voor hunkering op alle fronten. We hadden de hele avond zitten spelen en belandden uitgehongerd in een restaurant.’ Wat ze toen hebben gegeten, weet hij niet meer. ‘We deden onze koptelefoontjes in, de laptops stonden voor ons en maar luisteren. Die dikke groove bleef hangen. Kasper heeft daarna de tekst geschreven.’

Doorgaans eet je na het repeteren niet het gezondste, legt de gitarist uit. ‘De meeste restaurantkeukens zijn vaak al gesloten. Dan is er niets anders meer dan een bittergarnituur of een kaasplank. Als het even kan, eten we liever vooraf.’ Zijn voorkeur gaat dan uit naar de Surinamer om de hoek.

Onderstaand gerecht kent duizenden varianten en heeft verschillende namen, van Surinaams kerrie-ei tot sambal ­goreng telor. Het is makkelijk van tevoren klaar te maken. Een ideaal gerecht als de trek eenmaal is gewekt. In de Surinaamse keuken is het gebruikelijk om het hardgekookte ei in de zonnebloemolie goudbruin te bakken en daarna in de saus mee te laten pruttelen. Er zijn in de Indische keuken varianten bekend met een likje garnalenpasta, met santen (in plaats van kokosmelk) en komijn en verse sereh; het is een kwestie van uitproberen.

Kokoseitjes, bijgerecht voor 4 personen

1 grote ui, fijngehakt

 3 teentjes knoflook, ­fijngehakt

 1 fijngesneden rood pepertje, van zaadjes ontdaan

 zonnebloemolie

 2 theel. laos

 2 theel. ketoembar (korianderpoeder)

 2 theel. koenjit (geelwortelpoeder)

 2 theel. sereh (citroengraspoeder

 225 ml kokosmelk

 4 hardgekookte eieren

 zout / citroensap

Bak de ui, de knoflook en het pepertje in een flinke scheut olie zachtjes. Meng de  laos, de ketoembar, de koenjit en de sereh. Fruit mee. Doe dan de kokosmelk erbij. Roer goed. Voeg de gepelde eieren toe, verwarm even door en zet het vuur laag. Laat nog zo’n 10 minuten zachtjes doorpruttelen tot de saus is ingedikt. Breng op smaak – voeg zo nodig nog wat zout of wat druppeltjes citroensap toe.

Garneer eventueel met geroosterde uitjes en wat atjar. Lekker met gebakken rijst en gestoomde kousebandjes. En zoals wel vaker geldt bij dit soort gerechten: de volgende dag smaakt het nog lekkerder.

 

Vette trek

Shit die groove is moddervet

en ik stap pas net uit bed

deze dag is nu al aan

laat mij eens m’n slag gaan slaan

prechorus

laat maar stromen laat maar komen

ik sla me zwemmend door de nacht

en even lukt het te vergeten

dat er niemand op me wacht

ref

vette trek

gooi je benen in je nek

ik heb vette trek

ik ben op de juiste plek

dit is een vette trek

grijp me nu voor ik vertrek

ik heb vette trek

neem je echt alleen een snack

Watertandend in de club

Midlife money-making yup

Kijk, lekkerbekkies aan de bar

Dans met mij ‘cause I’m a star

prechorus

laat maar stromen laat maar komen

ik sla me zwevend door de nacht

en even lukt het te vergeten

dat er niemand op me wacht

ref

vette trek

gooi je benen in je nek

ik heb vette trek

ik ben op de juiste plek

dit is een vette trek

grijp me nu voor ik vertrek

ik heb vette trek

neem je echt alleen een snack

De  wereld tolt de wereld draait

ik heb mijn zelfbeeld wat verfraaid

het doet me niks en ik draai door

tot ik weer tollend op een oor

probeer te slapen als een os

een goed geslepen ouwe vos

een proefkonijn, een berelul

krijg een vreetkick van dit spul

Vette Trek 2x ref

 

Geregeld spelen mee: Milan Breukers (drums), Boele Weemhoff (toetsen), Bart Rijnink (vocals & toetsen) en Lara Kowsoleea (vocals). De Fonk stond in augustus 2015 op de Uitmarkt en was te gast bij de talkshow van Eva Jinek.

Voor meer informatie kijk op hun site: defonk.band

 

Geen reactie's

Geef een reactie