05 jan Wie is Koning Calorie?
Aan calorieën heb ik altijd een broertje dood gehad. Toen de Amerikaan Wilbur Olin Atwater (1844-1907) de calorie uitvond, kon hij niet weten dat in de decennia na zijn dood miljoenen mensen obsessief bezig zouden zijn om grip te krijgen op hun gewicht.
Atwater was scheikundige en gepromoveerd op maïs. De werking van het metabolisme van zoogdieren had zijn bijzondere aandacht. Hij wist de Amerikaanse overheid te overreden meer onderzoek te doen naar voeding. In 1899 had hij 4.000 voedselanalyses gepubliceerd, tegenwoordig wordt die informatie nog steeds gebruikt door de dieetindustrie. Omdat hij ook in Europa onderzoek deed, was hij in staat een vergelijking te maken. Hij vreesde dat de mensheid in het algemeen te veel consumeerde, vooral zoetigheid en vet én dat men te weinig bewoog. De overheid nam zijn adviezen ter harte en publiceerde aanbevelingen zoals je hieronder en hierboven kunt zien.
Food may be defined as material which, when taken into the body, serves to either form tissue or yield energy, or both. This definition includes all the ordinary food materials, since they both build tissue and yield energy. It includes sugar and starch, because they yield energy and form fatty tissue. It includes alcohol, because the latter is burned to yield energy, though it does not build tissue. It excludes creatin, creatininin, and other so-called nitrogeneous extractives of meat, and likewise thein or caffein of tea and coffee, because they neither build tissue nor yield energy, although they may, at times, be useful aids to nutrition (Atwater, 1905).
Beeldmateriaal: USDA
Met deze fiets deed Atwater onderzoek naar het metabolisme
Geen reactie's