28 aug Eugen Sandow, de krachtkoning
Hij was zijn tijd ver vooruit, met zijn sixpack en gespierde armen. Eugen Sandow was de grondlegger van bodybuilding zoals we dat tegenwoordig kennen. In 1886 begon hij op 19-jarige leeftijd een carrière als krachtmens. Hij was zo iemand die je tegenwoordig in elke sportschool kunt tegenkomen. Meestal staan ze pontificaal in het midden, tussen de apparaten. ‘Doe er nog maar een tientje bij’, hoor je ze dan roepen. Dan gaat het niet om een geldbedrag, maar om extra kilo’s bij het trainen.
Hij werd in 1867 geboren in Koningsbergen in Pruisen als Friedrich Wilhelm Müller. Als kind ging hij met zijn vader naar Italië en raakte geïnteresseerd in de klassieke beelden van gladiatoren. Naar die modellen probeerde hij zijn lichaam te vormen en trainde net zo lang tot hij er exact hetzelfde uitzag. Hij ging zichzelf Eugen Sandow noemen, toerde door Europa en Amerika, trouwde met Blanche Brooks en kreeg twee dochters. Maar altijd waren er vrouwen die hem graag wilden betasten. Die hij liet betalen – tot misnoegen van zijn echtgenote. Sandow woonde ook geruime tijd samen met een man, dus in meerdere opzichten was hij zijn tijd ver vooruit.
Hij was namelijk ook de grondlegger van de sportschool. Bij hem kon je gezonde sapjes drinken en salades eten. Vooral in Auckland, Nieuw-Zeeland, oogstte hij in 1902 veel succes met dat concept.
In de tussentijd schreef hij boeken over trainen en diëten, zoals het befaamde Strength and How to Obtain it (uit 1897), vond de dumbbell (trainingsgewichten) uit en organiseerde de eerste bodybuildingwedstrijd zoals we die nu nog steeds kennen. Ook bracht hij Sandow’s Health & Strength Cocoa op de markt, zijn versie van supervoeding. Sandow stierf in 1925, volgens de ene bron aan een hersenbloeding, volgens de andere aan syfilis. Hij werd in Londen begraven.
Foto’s: Library of Congress.
Geen reactie's